...
  • PL   EN

Jak napisać sprawozdanie z zajęć?

Dla wielu z Was napisanie sprawozdania z warsztatów jest zadaniem trudnym i niewdzięcznym. Do tego stopnia, że czasem staracie się go nie napisać (niekiedy skutecznie). Spotykamy się też z wątpliwościami w rodzaju: „Czy ktoś to w ogóle czyta?”. Tak, czytamy Wasze relacje z warsztatów i to bardzo uważnie. Staramy się z nich dowiedzieć, jak spędziliście ten czas i czy zajęcia oferowane przez Fundusz naprawdę coś Wam dały.

Cenne są dla nas także informacje dotyczące oceny poszczególnych zajęć. Staramy się je wykorzystać, układając program w kolejnych latach, podobnie jak uwagi na temat organizacji warsztatów oraz programu kulturalnego (teatr, filharmonia itp.). Piszcie więc sprawozdania – im wcześniej, tym lepiej, po kilku tygodniach wspomnienie bledną. Poniżej znajdziecie kilka porad dotyczących tego, co i jak napisać.

Wstępne informacje:

1. Imię i nazwisko
  2. Miejscowość
  3. Klasa i szkoła
  4. Który raz jesteś na tego typu warsztatach (np. IChO PAN, Spotkania Humanistyczne itp.)

Sprawy zasadnicze:

1. Które zajęcia (cykl zajęć) miały największe znaczenie dla rozwoju Twoich zainteresowań?
  2. Które zajęcia były Twoim zdaniem prowadzone najciekawiej?
  3. Które zajęcia uważasz za nieudane i dlaczego (np. zbyt trudny/zbyt łatwy temat, prowadzący nie umiał wyjaśnić trudnych kwestii, temat bardzo odbiegał od Twoich zainteresowań)?
  4. Czy przed warsztatami przeczytałeś zadane lektury (lub część z nich), czy poszukałeś w Internecie informacje dotyczących placówki, w której odbywały się zajęcia, lub prowadzących? Jeśli nie, co stanęło Ci na przeszkodzie?

…oraz inne, też ważne:

1. Jak oceniasz pracę tutorów (czy byli pomocni i dostępni)?
  2. Jak oceniasz organizację zajęć (plan dnia – terminy i liczba zajęć, ilość wolnego czasu, liczba uczestników, podział na grupy itd.)?
  3. Jak oceniasz zajęcia dodatkowe – teatr, koncert, spacer itp.?
  4. Jaka była atmosfera podczas warsztatów?

Bardzo prosimy o wyczerpującą odpowiedź na te pytania (możecie to zrobić w dowolnej kolejności). Napiszcie też o tym, o co nie zapytaliśmy, a co wydaje się Wam istotne. Piszcie szczerze – nie zależy nam na zbieraniu laurek, tylko na poznaniu Waszych autentycznych doświadczeń i refleksji. Sprawozdanie warto przed napisaniem porządnie przemyśleć, a po napisaniu – przeczytać.

Jeśli możesz, dodaj do sprawozdania kilka zdjęć z warsztatów.